Mindfulness bij zwangerschap en bevalling
Mindfulness is een Engelse term die in het Nederlands wordt vertaald als ‘opmerkzaamheid’. Het in mildheid opmerken wat er zich aandient: zonder oordeel, zonder er iets mee te moeten, zonder streven naar beter.
Het er laten zijn ….. het aanschouwen….en dan ook opmerken dat het vanzelf weer verdwijnt….en er iets anders komt dat je aandacht wil.
Een goede mindfulness oefening is de bodyscan. Je gaat tijdens een geleide meditatie stukje voor stukje alle delen van je lichaam langs. Wat voel je? Of wat voel je niet? Kramp, pijn, ruimte, bubbelingen, kietel, Niks, kloppingen. Zo ga je je hele lichaam langs, de meditatie start bij je voet en eindigt bij je kruin. Alles mag er zijn, je observeert het, je merkt het op en je laat het er zijn. Je oordeelt niet, je laat het er zijn en je gaat weer door naar het volgende lichaamsdeel.
Als je afdwaalt met je gedachten, dan merk je dat op en keer je liefdevol met je aandacht terug naar je lichaam.
Wanneer je dit vaker doet, dan zul je merken dat je lichaamssignalen sneller oppikt, ook als je niet met een bodyscan bezig bent. Je voelt eerder waar je grenzen zijn, je voelt eerder dat je vol zit tijdens het eten, je merkt sneller op dat je eigenlijk heel moe bent en dat je gewoon vroeg moet gaan slapen, je merkt gevoelens eerder op. Als iemand over je grens gaat, dan voel je dat eerder aan. Bijv in je maag, of je keel, of je borst.
Zo kun je kiezen wat je ermee doet. Je kunt het negeren, of je kunt er iets mee doen. Allebei is goed. Je hoeft niet overal een grote strijd van te maken. Je kunt in ieder geval bewust kiezen, in plaats van dat je je overdonderd voelt door je emoties en je een keuze maakt waar je eigenlijk niet achter staat. Als je je bewust bent van de signalen, dan kun je een keuze maken die op dat moment goed voor jou voelt.
Op deze manier kun je mindfulness ook gebruiken tijdens je zwangerschap. Bijvoorbeeld als je angstig bent voor de bevalling. Als je met mindfulness leert luisteren naar je lichaam en hiermee ook naar het kindje dat in je buik groeit, zul je op den duur merken dat je kunt aanvoelen wat je wil, wat je nodig hebt, waar je bang voor bent, wat je behoeften zijn.
Deze kennis is zeer waardevol om ook tijdens je bevalling in te zetten. Hoe beter jij jezelf kent, hoe beter je kunt communiceren met je geboorteteam, hoe beter je aanvoelt wat je nodig hebt bij elke fase van de bevalling. Met mindfulness-technieken kun je jezelf tot rust brengen tijdens momenten dat je je overvallen voelt door de heftigheid van de weeën, of je kunt makkelijker een moment van rust voor jezelf inbouwen om te voelen welke beslissing je moet nemen. Hoe vaker je mindfulness beoefent tijdens de zwangerschap, hoe meer je er aan zult hebben tijdens je bevalling.