Vijftig procent van de zwangeren is bang voor de bevalling, dit zijn forse cijfers. Het betekent dus ook dat je niet de enige bent die angstig is. Er is niks om je voor te schamen. Het goede nieuws is dat er echt een oplossing voor is. Zodat jij straks ook een magische bevalling hebt waar je met een glimlach op terug kan kijken.

Nee, ik ga je niet vertellen dat je eerst je angst ‘onder controle’ moet krijgen’ om een mooie bevalling te kunnen krijgen. Zo werkt het namelijk niet met angst. Hoe harder je angst wil onderdrukken of onder controle wil krijgen, hoe hardnekkiger ze is. En aandacht vraagt… En aanwezig blijft.

Tijdens de ‘Bang voor de Bevalling’ sessie(s) gaan we in op jouw specifieke situatie. Je krijgt uitleg over wat angst precies is en waarom we er ‘last’ van hebben. We zorgen er samen voor dat je kunt luisteren naar wat je angstige gevoelens en gedachten je eigenlijk willen vertellen. De functie van angst is namelijk om jou veilig te houden. Het is een fantastisch veiligheidsmechanisme dat soms handig is en vaak ook niet. Op die momenten zit je angst je namelijk in de weg.

De manier eruit is dan niet om de angst ‘onder controle’ te krijgen maar om te erkennen dat je angst ervaart en om te leren luisteren naar de boodschap die ze je wil geven. Wat heb je nodig om je veilig te voelen tijdens je bevalling? Is dit een arm om je heen? Wil je juist met rust gelaten worden? Wil je al je vragen kunnen stellen omdat je het anders niet begrijpt? Of: ben je juist bang dat je uitgelachen wordt als je je kwetsbaar opstelt? Of kun je niet tegen bloed en ben je bang voor bloedverlies? Het kan van alles zijn en alles mag er zijn. We kijken er samen naar.

In de sessies ‘Bang voor de Bevalling’ gaan we hierover met elkaar in gesprek, zodat het je duidelijk wordt waar je angst vandaan komt, wat ze je wil vertellen en hoe je ervoor kunt zorgen dat je je veilig en vertrouwd voelt als je straks je kindje gaat baren.  

Zodat jouw bevalling een magische ervaring wordt, waar je met een goed gevoel op terugkijkt. Hoe het verloop ervan ook is geweest… jij kunt terugkijken met een glimlach van trots want je hebt je angst aangekeken en samen hebben jullie er een mooie ervaring van gemaakt.

Naast dit onderzoekende onderdeel gaan we trouwens ook aan de slag met ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen en je mindset. Hoe vaker je hiermee oefent tijdens je zwangerschap, hoe makkelijker het zal gaan tijdens de bevalling.